Tuesday, December 15, 2009

I'M HUMAN, JUST LIKE YOU!: CELEBRITY DILEMMA #3

above: ABOO (pssstttt cat-in-sydney... doesn't aboo look like you a bit?)

SPONSOR OH SPONSOR!

salam.
terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua followers yang telah sudi memeriahkan lagi blog saya yang seadanya ini dan jarang sekali update hehe.
thanks so much k.

entry saya kali ni ada kena-mengena dengan aktiviti terkini saya.

buat masa ini, saya ber"kampung" di tanjung kling melaka untuk penggambaran sebuah filem bertajuk "CRAYON".
tak mau le cerita lebih-lebih sangat tapi ia berkisar kisah kemelut yang melanda sebuah rumah anak yatim.
menurut penulis dan pengarahnya, ianya diinspirasi daripada peristiwa benar, yang kemudian diolah menjadi satu cerita untuk tatapan masyarakat.
seronok juga bekerja dengan wajah-wajah baru tapi berbakat.
bila dah war-war nanti kita cerita lebih lanjut ya.

terdetik keinginan mengupas dilema yang sering berlaku kepada setiap produksi yang kononnya ada sponsor itu dan ini.
situasi yang saya alami sekarang ini adalah seperti berikut:

pihak produksi sudah mendapat sebuah resort kelas sederhana sebagai penaja penginapan sepanjang penggambaran.
bukan itu sahaja, mereka tapau sekali dengan katering dari resort yang sama sepanjang penggambaran.

sejurus sampai di resort itu pada jam 3pagi, saya diberikan sebuah apartmen dua bilik.
agak selesa dan bersih jugalah keadaannya walaupun paip di bilik air ada yang bocor dan tilam yang melendut bila anak gajah ini berbaring di atasnya.
rasa-rasanya ada beberapa spring tilam tu yang tercabut kot heheh.
tapi, ya lah... saya tetap bersyukur, kerana keadaannya agak selesa jugalah dan bersih.

keesokan harinya selepas penggambaran hari pertama, saya pulang ke resort dan diberitahu oleh pihak resort yang saya kena pindah ke apartmen lain sebab yang saya dapat semalam mereka nak guna.
nak tak nak, saya pun kemaskan barang dan berpindahlah ke apartmen yang diberikan.

masyaallah, daifnya keadaan apartmen itu dan saya rasa amat terhina apabila diberikan tempat yang seperti itu.
paip bocor, lantai shower berkarat yang kalau terseradung, mesti kena gangrene punya lah.
wallpaper koyak sana sini, sofa yang bertahi lalat, hitam dan kotor... dan macam-macam lagilah.

saya memang mengeluh besar, lantas membuat keputusan untuk keluar terus dari resort itu dan check-in ke tempat yang jauh lebih selesa... dan bayar dengan duit saya sendiri.

kesian, kru dan pelakon lain terpaksa berkampung di resort apartmen yang hanya elok untuk lipas dan tikus.

makanan yang mereka sediakan pun, masyaallah.
bila kunyah sayur, terasa pasir, kunyah ayam kicap dagingnya pulak tak masak.
pendek kata, RM40 satu kepala yang dibayar kepada mereka (bukan sponsor k, kita bayar) memang tak berbaloi.

entahlah, sejauh mana kejujuran dan keikhlasan mereka yang bergelar sponsor.

mungkin pentadbir resort tu anggap, kami ni dah cukup bernasib baik mereka sudi nak bagi kita duduk situ.
tapi pihak produksi pulak kata, bukan semua bilik tu sponsor!
yang resort tu sponsor cuma ada beberapa bilik sahaja.
yang selebihnya, pihak produksi bayar, dengan harga yang istimewa.
istimewa pun, kira bayar jugak kan!

mungkin banyak juga sponsor yang bermentaliti sedemikian.
dah cukup baik mereka nak bagi, jangan lah nak merungut ya!

the thing is, kita bukan minta sedekah.

terpulang, kalau tak nak sponsor, tak apa.

kalau nak sponsor, faedah yang dijanjikan ialah sebutan nama penaja dalam filem dan mungkin bila servis dan produknya bagus, kita akan sebut dan sarankan pada orang lain jugak.

kira bagi free advertising lah kan.

ya lah, kalau mereka nak iklankan produk mereka, kenalah pulak bayar air time la itu dan ini.
so bila ride on a film, maka setiap kali ada publisiti mengenai filem itu, maka terteralah nama resort mereka.

lambat laun, melekat jugak di ingatan khalayak yang menonton.

it is a win-win situation.
always win sebenarnya.

namun, itulah dilemanya.
sponsor yang bermentaliti superior sampai kita nih dijadikan seperti beruk yang makan sampah.
bukan nak dilayan sebagi diva atau kelas atasan.
memadailah kalau tajaan itu membangkitkan lagi semangat untuk berkarya.

bak kata singh yang jadi jaga dalam seniman bujang lapok:
"lu punya nasib lu makan, dia punya nasib dia makan, apa salah lu makan sama-sama"

tak gitu?

62 comments:

  1. Tempat you pergi tu, resort apartment ke or resort falling apart? Depa tak pikir jangka panjang ke... kalau jaga keselesaan pengunjung, tak kiralah siapa, pengunjung tu akan recommend pada orang lain and indirectly dah dapat free advert, tak gitu? Ni jenis pikir short term, tak pikir masa depan...

    ReplyDelete
  2. Oh btw, you bagi Aboo makan apa sampai terbungkang macam tu sekali? :)

    ReplyDelete
  3. owhh dilemma..suka entry yang ni tiba2..kak diba,followlah blog kueh tart..n 1 more thing,nk tw,camane nk jadi pelakon yg selamba mcm kak diba??haha,i tgok semua cerita yg kak diba berlakon..owh,the latest crayon eh.akan tgok jua!!..hurm..nk sgt jd pelakon supaya boleh berlakon dgn kak diba..(ok i dah start berangan pula..haha,setakat ni dpt berlakon dpn kwn2 gaya kak diba berlakon pun jadilah)

    ReplyDelete
  4. Kesian sungguh! OLDTIMER bukan jenis demand. Tetapi Alhamdulillah yang sudah2, apa juga yang berkaitan dengan kerja, dilayan dengan baik. Baik penginapan atau makan minum. Pernah diberi layanan benar2 KELAS 1 sampaikan kita jadi segan dengan pihak yang tanggung KOS. Secara otomatik in return, kita dengan sendiri memberi komitmen yang terbaik. Ini yang jarang endah. Adibah mengambil tindakan yang betul. Ini bukan soal PRIDE atau ANGKUH. Ini soal harga diri. Apatah lagi kita di situ untuk berkarya. Semoga "CRAYON" sukses. Tengah fikir 2010 ini, nak guna CRAYON atau PENSIL WARNA.

    oldtimer

    ReplyDelete
  5. Aunty Dib,
    Could you please email us the name of that resort? I'll tell all of our feline relatives in Melaka to pee and poo there. har har har *evil laughs* Aboo does look like me. Hmmm...I have a celebrity dilemma too here. Many cats claim that they look like me. No offence to Aboo though, he's a celebrity too. Aah...but my sights are still set on Rajoo! purrr...meow!

    ReplyDelete
  6. true true true bak kata Upin and Ipin version English.
    semuanya pikir kaching.maka layanan pun hancus.
    hope your shooting goes well, no more messy smelly incidents.heheh..take care kak Diba.ingatlagi deebers gathering kat Gurney Heights Condo that I attended.syok habis..

    ReplyDelete
  7. salam pi bani,
    maleh ler nak bagi tau nama resort tu.
    karang org kata i ni melayu yg nak jatuhkan melayu plak.
    biasaler, org lita suker sebut benda gitu kan.
    tapi dengan bangsa sendiri selalu nak berkira.
    bukan le pulak saya ni nak jadi diva.
    tapi patut2 ler kalau nak sponsor pun...
    itupun depa sponsor 5 bilik jer rupanya, dengan paksaan suruh amik katering dia.
    tah ler sabor jer ler.

    si aboo tu dgn semua kucing saya bagi makan IAMS.
    dia memang macam tu.
    suka pose panjang2 gitu.
    sekarang favourite pose dia ialah meniarap atas perut dia, tangan ke depan pas tu kaki belakang dipanjangkan.
    macam pose terbang.
    i namakan pose tu, pose superman.
    dia pun tahu.
    bila datang kat saya, saya suruh dia "abooo pose superman cepat"... terus dia buat.
    dia ada macam2 nick name... abu tausi... abu bagak... hehehe memang saiz macam giant... besor sesangat..
    padan ler ngan tuan heheheheheeh

    ReplyDelete
  8. salam cassendra,
    tak de ler terer mana pun sebenornya.
    tah ler... ikut rasa hati jer kot.
    alhamdulillah... boleh cari makan.

    ReplyDelete
  9. salam otai,
    guna crayon pun best.. pensil warna pun mantap.

    samalah macam otai... saya tak demand juga.
    dan selalunya memang ikut jer apa org bagi.
    tapi kali nih.... melampau2 pulak teruknya.
    ini mungkin dugaan kami kot.
    tak pe sabar je lah

    ReplyDelete
  10. cat-in-sydney,
    maybe aboo is your distant cousin kot heheh.
    rajoo is reading your entry and he's blushing... eyes kelip kelip kelip

    ReplyDelete
  11. royalshoppingarcade,
    semuanya ok.
    alhamdulillah.
    it aint a glamouros job... tho many people think so. ehhehe
    oooooo so we've met yaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. This is a mistreatment of production crew, cast and all... it even brings shame to me that I'm from the corporate affairs heading the corporate sponsorship department itself!

    Even crew and cast and all other staff are humans. Be it sponsorship in kind or in cash or air time or product placement & endorsement etc... it is still not acceptable whereby the money is spent this way. The money is suppose to be put in good use for the movie to be at it's best creation and thus, if the facilities aren't decent, or rather, the comfort riders are not up to par, then how will the crew and cast be able to perform at their best?

    Such a horrible room, even the actresses won't look fresh the next day! And the food, if it cost RM40 for such junk, might as well McValue meals can do a better job.

    It's so outrageous that the sponsors are enjoying while others are suffering. Yes, I agree that they want their ROI in what they invested. Therefore, they are usually entitled to 1 or even 2 rooms max. So, what is the reason that everyone else has to be kicked to a slump like that? if such an abuse is happening, might as well cut the budget of the show and have a better working environment. I'm pretty sure Melaka has better motels than that place. In fact, sleeping under the bridge sounds much more comfortable than a place like that.

    Worse of all, you didn't even get what you deserved. It happens to me before as well, though my company may not be the main/platinum sponsor, does not make us any less of a guest of honour or lower... The VVIP treatment was given to 'high rank' or bosses of those higher sponsors and us, executives are tucked away in one corner sitting like DODO birds and not even mentioned or acknowledged or even nobody came up to shake hands or ask who the hell we are and why we're there. Another occasion showed favoritism. Just becos that CEO came down from the company, he has lots of good treatment and I got neglected. He stayed in a suite and I was given a standard room. not even a deluxe or superior. Funny thing is, we're both co-main sponsors and both giving same value. They gave in kind, mine was in CASH! So why is it that They get 5 star hotels and we get service apartments? They get to sit on the main table of VIPs and we get side-lined?

    End of the day, without the crew and cast, their sponsorship is useless... the conspiracy is just that they could spend the money on themselves and enjoy it while all the hard work is been done by others like Kak Noor here...

    ReplyDelete
  13. SALAM ..kak dibah...
    ishkkk.ishkk... memang tak patut.. kalau teman pun melenting juga tu.. tapi nasib baik ler kiter yang berbadan besar nie... penyabar oghangnyer,,,, cehhhh.... rasanyer kalau tak sabo..mau kena makan ogang -ogang tu... btw..kak dibah... u are my favourite artis...

    ReplyDelete
  14. d brandon ching,
    thank you for your passionate entry and i do appreciate it a lot coz it comes from the other side of the table...
    your point of view was that of a sponsor.
    i wish all sponsors have the same mentality as you as we do try to scratch each others' back at the end of the day...
    you gain some, i gain some... we are suppose to gain together.
    i do however realise that there sponsor-seekers who mistreat their sponsors.
    these are the sort of people whom i would categorise as "butt-kissing-freeloaders".
    i try my best not to be like that when i do get people to sponsor in kind or cash for my projects.
    as a matter of fact, i feel that ALL sponsors should be given 5 star treatment irregardless of the level of their sponsorship.
    beggars cant be choosers rite... and we should be greatful when people do help us.
    CASH sponsorship is the BEST and you should've been given a 6star treatment!

    ReplyDelete
  15. pyerudz,
    sabor je lah kot.
    mungkin mereka sedang menghadapi masalah sampaikan client yang jadi mangsa.
    saya dengar cerita dulu tempat tu pernah bankrap.

    ReplyDelete
  16. yatiepian,
    sabor pun ada tahapnya jugak dik walaupun kita nih banyak lemak yang boleh serap kemarahan eheheh

    ReplyDelete
  17. Ish...bikin malu orang Melaka aje! Cher cakap, mana apartment tu? Siiiaaap laahh..(sambil sengseng lengan baju..grrr..);-) Dok rumah we all je lah Adibah...hehehe...after all, you lah pooja-aaan hati kami...uwah...nak-nak lepas jumpa dan muah-muah kat IB after CUCI The Musical! Dua-tiga hari lepas tu, still tersengih-sengih teringat si Farah jadik Sahara Yaacob!! And the kids boleh hafal skrip tang Farah kena buang kerja, and Jojo si pembuat pisang goreng tu kata, "Yang, you are fired.." Auwww!!;-)

    But seriously, let us know if you need any SOS di bumi Hang Jebat ini..hmm..

    ReplyDelete
  18. mshart,
    salam.
    thank you for your offer.
    tapi kan kan kan... memalam i dengkur kuat... and kengkadang angin dalam perut pun keluor. hehehehe malu ler kalau duduk rumah orang.
    but thanks so much for your offer.
    shooting pun dah nak abih.
    thursday dah balik insyaallah.
    it's interesting you angkat hang jebat as melaka's hero.
    hehehe he's the more sensible one i spose kan?
    fyi, cuci will be running again next year... in singapore and in kl.
    datang ah lagi ya eheheh

    ReplyDelete
  19. salam kak dibah... tengah buat per tu???
    lepas nie gi mana?? ader buat show kat muo tak??

    ReplyDelete
  20. ..salam..loves the cat, aboo...and loves your singing and acting, too..how about having a shoot at Pantai Irama, Bachok...? and drives us Bachokian gaa-gaa with your presence..?..cheers and take care..jdbb..jaga diri baik-baik..

    ReplyDelete
  21. salam. haha teruk betul! buat malu je kalau pelancong asing dtg resort merepek tu. sofa yang ada tahi lalat, lantai berkarat, betapa unik nya.

    special features diorang kot. haha

    ReplyDelete
  22. lagi satu, saya baru post entri pasal Kak Dibah (semua panggil kak dibah saya pun bantai je, hehe)

    http://akubukanjemsbon.blogspot.com/2009/12/adibah-noor.html

    TQ

    ReplyDelete
  23. yatiepian,
    tengah tunggu nak shooting second last scene nih ha.
    kay muor ada ke org nak tengok i nanyi? hehe
    take care!

    ReplyDelete
  24. pakmat,
    amboi misai haaaaa!ehhehe
    bachok memang beautiful.
    i've been there several times.
    tapi...... tak ke kena tangkap nanti... maklum ler... PAS tak leh berhibor eheheheh

    ReplyDelete
  25. ahmadluqman,
    eheheh panggey je apa suka....
    ada org siap panggi BAB* lagi... ok jer hehehehe
    nanti i baca blog you yaaa

    ReplyDelete
  26. Kalau akak tak jadi selebriti, what probably you'd be?

    You know, it's great to find a humble and very interactive Adibah Noor. I am very very overwhelmed!

    One more, ignore him. We better not judge, Allah will. Dia nak kata bab* ke apa apa, akak senyum je okay.

    You're cute anyway hehe. I love your career!

    ReplyDelete
  27. kak law sye nak jdi penyanyi cmner/? yer ler syer tk der link ler

    ReplyDelete
  28. amer,
    salam dan terima kasih atas kasih sayang ang dihulurkan.
    alhamdulillah.
    hope amer pun stay happy k!

    ReplyDelete
  29. anonymous,
    saya gemar sangat soalan cham nih.
    dan jawapan saya ialah:
    1. tak ada jalan pintas - link ler macam mana pun, kalau tak ada bakat... lupakan saja.
    nanti jadi bahan ketawa jer.... tetapi kalau adik benar2 berbakat langkah seterusnya ialah:
    2. timba pengalaman sebanyak mungkin dengan menyertai pelbagai pertandingan nyanyian.
    3. kena tanya diri dulu, betul ke aku nih pandai menyanyi...
    4. kena tanya org di sekeliling, adakah saya ini berbakat
    5. kalau betul2 bagus dan benar2 ada bakat, insyaalah org akan perkatakan tentang bakat u, dan ada org yang akan temui adik dan beri laluan yang lebih luas utk mengembangkan bakat

    apa2 pun, kena tanya diri sendiri dulu.. kenapa aku nak jadi penyanyi?
    jawab secara jujur.
    jangan tipu diri sendiri.

    ReplyDelete
  30. sponsor mangkok hayun.. nanti paste je nama resort tu .. at least dapat jugak "promosi" kat sini ..

    ReplyDelete
  31. ritz,
    banyak cerita rupanya yang menyebabkan tempat tu jadi macam tu,
    semua kerana tamak haloba.
    benda yang elok tak menjadi.

    ReplyDelete
  32. salam...
    afat harap kak deeba ok...
    still bole wat afat n sume org tersenyum gmbira...
    how are you my sis?
    lama tak dengar cita...
    sihat tak?

    happy new year n i wish u luck

    go-go-go deeba...
    i love u so much....
    stay well and tcare...
    i pray for u...AMIN

    ReplyDelete
  33. really !!! what a wonderful way of Malaysian's way of doing things ,truly double standards !! hmm ,this is very demoralizing !!!i wander who are the sponsors?? Chinese or Malays ??anyway ,gosh long time no see your blog ,well i wish you happy new year and god bless you Kak dibah !!!

    ReplyDelete
  34. hai Kak Dib...

    salam sayang dr Brunei Darussalam...hiks macam tagline tv advertisement promotion Brunei Tourism je kan...hiks...

    simpati betul sy dgn apa yg terjadi kat Kak Dib...sampai mcm tu skali...memang tak mengenang budi langsung sponsor tu...

    actually sy baru je mengikuti blog Kak Dib ni hehe...tu baca posts Kak Dib Celebrity Dilemma tu...best betul and so entertaining hehe...keep 'em coming Kak Dib...

    last time tejumpa Kak Dib disini sewaktu kat airport...you were on your way back home i think...you past us by and ada tegur kami yg pada masa tu tgh makan hehe...hopefully you come back to Brunei soon...

    Kak Dib bile nak buat album baru? miss your beautiful voice...

    ReplyDelete
  35. salam afat.
    alhamdulillah afat masih terhibur dengan gelagat kami kat sini :d
    semoga tahun baru ini juga menjanjikan segala yang berkat dan bahagia buat afat jugaks. amin

    ReplyDelete
  36. salam deeny yahya.
    terima kasih sudi lawat blog saya yang jarang2 update nih hehehe.
    sib baik saya tegur you all jugaks ya.
    mungkin sebab you all tegur saya dengan baik juga.
    :D
    insyaallah dalam sebulan dua nih ada le album baru :D

    ReplyDelete
  37. dear grace,
    unkindness is not limited to any race.
    although sometimes we like to make assumptions based on race.
    on the other hand, kindness is also not limited to race ;)
    if only... if only we respect each other... such miseries will not happen.
    ahhh... what to do.
    anyway happy 2010 to you too dear!

    ReplyDelete
  38. have a nice weekend everybody .. cheers ..

    ReplyDelete
  39. Ada(ramai? segelintir?)Melayu perasan dan dabik dada, Melayu bangsa very kind, serba tertib, baik hati, berbudi bahasa. Betul! Unkindness is not limited to anyrace. Melayu pun bunuh adik beradik atok nenek. Buang anak. Maki hamun.....

    ReplyDelete
  40. ya true !!same goes to music ,it knows no boundaries!!that's why i ended up here wakaka !!a chinese and a christian lagi. hmmm can i ask u something out of the blues ?? degree of education in English better or tesol better ??really dont know which one .degree of edu got plenty of math subject ,i scare i cant handle !!

    ReplyDelete
  41. SALAM ADIBAH!
    OLDTIMER rasa tidak terbatas kepada penyanyi sahaja Adibah! Apa sahaja bidang yang hendak kita ceburi, tanyalah kepada diri sendiri, demi kepuasan kerja dan tuntutan kerjaya itu sendiri, Kenapa Aku Pilih Bidang Ini? Ada yang main sambar pekerjaan. Asal aku dapat kerja sudah. Komitmen soal kedua. Kerja tidak sepenuh hati. Ramai yang terus menerus kerja dalam bidang yang diceburi tanpa rasa bersalah, walhal sudah tidak produktif atau tidak dapat memberi komitmen yang sewajarnya.

    Biasanya begitulah Adibah! KETAMAKAN MEMBAWA PADAH. Untung sehari, rugi setahun.

    Walang jugaklah kan situasi semasa. Kemelut semasa. Apakah kita akan hidup selesa dalam masyarakat berbilang bangsa? Melayu tidak sebulu dengan Melayu, apalagi hendak memahami bukan Melayu? To understand their needs lagi payah kan? dan sebaliknya.

    MENYAMPUK!

    Dear Grace!

    Degree of education in English better or tesol better ?

    SENARIO SISTEM PENDIDIKAN DI MALAYSIA INI 'UNPREDICTABLE'. YOU HOLD degree of education in English or tesl TIDAK BANYAK BEZA. Will end up dengan CARCA MARBA. You can't predict. Unless you want to set up your own English Educentre. Then it's yours. As for me, TESL more on methodology. BOLEH PANDAI2 SENDIRI KALAU YOU RAJIN. More on "HOW YOU BLEND IT". My advice, go for your degree of education in English.

    Terima Kasih.

    OLDTIMER.

    ReplyDelete
  42. ritz,
    hope your weekend was great!

    ReplyDelete
  43. anonymous,
    betul tu.
    saya pun naik mual tengok perangai bangsa sendiri yang suka nak dabik2 dada ni.
    dan agak mengejutkan juga kisah tragedi yang menimpa keluarga yang kena penggal kepala dan tikam tu.
    apalah nak jadi kat kita agaknya.

    ReplyDelete
  44. grace,
    your presence here is much appreciated and thank you for going beyond the stereotypical boundaries that most malaysians love to create.

    on your question about english degree, well being a TESL graduate myself, i must agree with anonymous oldtimer.... once you graduate and posted to schools, dont be surprised if they ask you to teach other subjects besides english.

    anyway, if i am correct, TESL will teach you on methods to teach english as a second language, whereas, TESOL is teaching of english as OTHER language.

    malaysia claims that english is its second language but in reality, it is practiced by most urban areas only and for those who live elsewhere, english is practically a FOREIGN language... and thus requires TEFL rather than TESL or TESOL.

    i dunno what the situation is now with what is offered by colleges or universities for you to study english.

    i suspect of you choose the education line, they will ask you to take an elective subject... like maths or science etc.

    i really dont know.

    now that the PPSMI will no longer be practiced, maybe they wont make you.

    dunno lah.

    perhaps it is best to consult a guidance councellor

    all the best to you grace!

    ReplyDelete
  45. huhuhu actually now i am in unitar ,now studying in foundation in management ,which i will later decide to go for degree in edu ,or degree in management ,i am thinking going for degree in management ,then later when i start working take up tesol ,cause i hear degree of edu subjects are tougher and all that !!haizzzz anyway thanks kak dib and anoynmous oldtimer !!!!!!

    ReplyDelete
  46. Askummm kak adibah...sy Puteri dari Kolej Shahputra-UITM Diploma Mass Communication semester 6. Saya nk mintak pertolongan neh..kitorang semua neh nk buat big charity event kat kuantan pahang...kami mewakili kanak0-kanak sindromdown...kalau lah kak adibah sudi nk buat menyertai event kami...kami sangat berbesar hati...ape-ape saja kita boleh berunding..perlukan feedback kak adibah...ape-ape contact no saya 0148280610/0148410669 Puteri

    ReplyDelete
  47. Salam Adibah!
    Ya Adibah.. Di desa atau pedalaman TEFL. Jika pun ada subjek khusus TEFL, tidak ada banyak beza. Semua berbalik kepada soal penggunaan. Mahu 100% "seantero" negara fluent berbahasa inggeris (MELAYU) dan digunapakai dalam segala urusan kita? Wujudkan satu aliran pengajian. ENGLISH MEDIUM macam dulu2. Perang besar jawabnya Adibah.

    oldtimer

    ReplyDelete
  48. Salam Adibah!
    Ada yang boleh dikutip dan dipelajari dari KLIP ini. HAND IN HAND!

    http://www.youtube.com/watch?v=LnLVRQCjh8c&feature=related

    oldtimer

    ReplyDelete
  49. Deeb..kak norr rasa memang diaorang tak reti berniaga..sememangnya film boleh mempengaruhi penonton..macam akak ni kan tengok senario beach tu..dah anak2 pun sebuk nak kumpul duit pegi sana..berminat..kalau macam tu lah sifat dan sikap..produksi x payah laa nak advertise kan resort tu..sakit ati bila baca the way they treated you..

    ReplyDelete
  50. Salam Adibah dan Puan Noor!

    ANUGERAH PELANCONGAN MALAYSIA 2008-2009 telah diadakan pada 9 Januari 2010 lalu di Putrajaya. ANUGERAH PELANCONGAN MALAYSIA ini dibahagikan kepada ANUGERAH PERDANA dan ANUGERAH MERIT. Anugerah PERKHIDMATAN HOTEL dan RESORT TERBAIK diletakkan dibawah ANUGERAH PERDANA. Resort 5 bintang terbaik dimenangi oleh FOUR SEASONS RESORT, LANGKAWI. Resort 4 bintang terbaik dimenangi oleh SWISS GARDEN RESORT dan SPA DAMAI LAUT. Resort 3 bintang terbaik dimenangi oleh SUTRA BEACH RESORT dan SPA.

    Cuba kita bayangkan apakah faktor yang membolehkan ketiga-tiga resort ini mengungguli kategori masing-masing? Adakah kerana lokasi dan persekitaran resort itu? Adakah kerana “PENGURUSAN dan PERKHIDMATAN” RESORT YANG TIP TOP? Jika lokasi dan persekitaran, kenapa TANJUNG RHU RESORT yang bersebelahan dengan FOUR SEASONS RESORT yang lebih dahulu ternama tidak memenangi anugerah? Pelancong berkunjung satu2 hotel atau resort bersebab. Salah satu sebab adalah PENJENAMAAN. Pengusaha resort dan hotel kena bijak menjenama hotel dan resort masing2. FOUR SEASONS HOTEL dan RESORTS ada di serata dunia dan akan bertambah dari masa ke semasa. JIKA PENGURUSAN dan PERKHIDMATAN HOTEL dan RESORT INI TIDAK TIP TOP, sudah lama ia berkubur!
    Resort yang Adibah tinggal semasa berkarya “CRAYON” perlu buat sesuatu. Mungkin pengurusnya kena berjumpa dengan “GEORGE C BOLDT”. Siapa GEORGE C BOLDT?

    It was a stormy night many years ago when an elderly couple entered the hotel lobby and asked for a room. “I’m sorry” said George C Boldt, the night clerk. “We are completely full. Not a room anywhere.” Then, thoughtfully, he continued, “Normally I’d try to book you into another hotel, but I’d hate to send you out again into that dreadful storm. You can stay in my room. It’s no luxury suite, but at least it is a room. I can keep working and finish some bookkeeping.”

    On checking out the next day the older man said to understandably tired clerk, George Boldt “You are the kind of employee every hotel owner dreams about employing. Maybe someday I’ll build a hotel for you” he smilingly said as he and his wife departed.

    Several years later the older man arranged for George C Boldt to meet him in New York in front of a new hotel on the corner of Fifth Ave and Thirty Fourth Street. “My name is William Waldorf Astoria. I’ve built this hotel and I want you to be the first manager” he told the stunned George C Boldt.

    Tahniah kepada Pete Teo, Amran Omar dan Aizat... Menjuarai JUARA LAGU 24. Alinda dan Endang mencantikkan PERGI. Persembahan yang bersahaja, tenang, meruntun dan memukau.

    OLDTIMER

    ReplyDelete
  51. grace,
    i think any subject is difficult.
    depends on where your heart is :D

    ReplyDelete
  52. pett,
    terima kasih di atas undangan.
    dulu memang saya buat charity for free.
    tapi apabila menyedari, charity begins at home, saya perlu kenakan caj untuk undangan seperti itu.
    emel me at adibah_noor@yahoo.com
    thanks

    ReplyDelete
  53. norr...
    ada banyak hikmah sebenarnya.
    untuk kami yang melaluinya, walaupun hati sakit... tapi ia mengajar kami untuk sedar diri.. ehehe
    bagi resort tu... rasanya komplen macam mana pun depa takkan ambil pot.
    sebab yang saya tengok, memang resort dia selalu penuh dek kerana kunjungan keluarga yang pentingkan bajet rendah, dan kursus agensi semi kerajaan yang selalu berkampung kat situ.
    mungkin mereka tunggu tragedi berlaku kot.
    org mati lemas ke, org jatuh bangunan ke, org mati dalam lif ke.... baru mereka nak terngadah.
    tah ler

    ReplyDelete
  54. otai,
    pasal bahasa inggeris... memang perang besar kalau kita nak tukarkan balik kepada english medium kan eheheh
    selain buat balik jadi english medium, mungkin mewajibkan lulus mata pelajaran bahasa inggeris may work.

    berkenaan anugerah pelancongan dan george... lokasi resort kat melaka tu memang best, di hadapannya pantai yang menjadi kunjungan masyarakat untuk berkelah. tapi ya lah... pengurusannya hanchus.

    berkenaan juara lagu... saya juga teruja melihat anak2 muda berjaya menempah nama mereka secara gemilang melalui juara lagu.
    ramai yang tak senang dengan keputusan malam tu, sehinggakan azmeer yang bertanding melalui lagu cinta adam dan hawa dengan terang dan elaboratenya menyampaikan perasaannya dalam akhbar mengatakan lagu pergi itu tak cukup dinamis diangkat sebagai juara lagu.
    pergi juga disebutkan oleh azmeer menang disebabkan sentimen yang dibawa oleh lagu itu,. beliau juga mengungkap lagu terlalu istimewa menjuarai juara lagu beberapa tahun lalu atas sebab sentimen juga.
    hehehe entahlah.

    ReplyDelete
  55. kak diba!! im ur fan.. huhuhu.. :P love u!

    meh la lawat blog huda ;)

    ReplyDelete
  56. beskalpancit,
    tengkiu for loving me.
    :D

    ReplyDelete
  57. salam kak dibah....apa khabar?ingat sy ag...lama x singgah di sini,adatlah kak dibah...kalo kita bukan "somebody" bukan penyandang title2 "sri..." n "Tuk...."...maka xde nyer layanan 1st class..huish..x baiknyer saya...sebenarnya...layanan yang mesra perkhidmatan yang terbaik penting untuk pasaran dan jaminan sesuatu produk untuk jangka panjang.ramai yang mengenepikan konsep keselesaaan dan maintainence...sebab rasa..semuanya hanya bersifat minor...n costly..hakikatnya...kalo x selesa..kalo x maintain....secara tidak langsung susut nilai pasaran dan perkhidmatan.. saper yang nak datang untuk kali ke2 dan membantu mempromosikan tmpt tu secara lisan kepada kawan2 lain..andai "indah khabar dari rupa"...upsss.....mempersoalkan lebih2 lak...
    wah..filem baru....cerita baru dan pastinya, pengalaman pun baru...selamat berjaya dan terus maju jaya-amin....
    saya sentiasa mendoakan dan menyokong kak dibah...
    love always...v(^_^)v

    ReplyDelete
  58. kak adibah...
    really admire u and ur voice...
    when u sing, my heart melt... and i loves your confidence.. am a big size here also... hhehe...
    selalu jadikan kak adibah my idola...

    saya dgn rasa rendah hati menjemput kak adibah menjenguk blog saya... http://delicious-cuppies.blogspot.com

    tq kak... salam...

    ReplyDelete
  59. cik chummie,
    saya rasa org2 di resorttu dan managementnya memang dah tak de mood nak buat apa2.
    entah2 dah nak kena lelong.
    nevermind lah

    ReplyDelete
  60. delicious-cuppies,
    thank you for loving me.
    i am not as great as you think i am :d
    sedapnya cup cakes!

    ReplyDelete